Sistemul KNX este un sistem inteligent de automatizare a instalaţiilor electrice şi de control de la distanţă care facilitează condiţiile de viaţă şi de muncă, prin implementare simplă şi costuri reduse. Condiţia pentru a opta pentru un astfel de sistem se face încă din faza incipientă, faza de planificare.

Tehnologia KNX – standard mondial pentru toate aplicațiile de control al clădirilor, de la controlul iluminatului și al jaluzelelor până la diverse sisteme de securitate, încălzire, ventilație, aer condiționat, monitorizare alarme, controlul instalațiilor sanitare, managementul energiei, contorizare, precum și dispozitive de uz casnic, audio și multe altele – aparține Asociației KNX. Tehnologia KNX se poate utiliza nu numai în clădirile noi, dar și în cele deja existente și este pe piață de peste 23 de ani, incluzând predecesorii, EIB, EHS și BatiBUS.

Actuatoare

Acestea transformă comenzile primite de la senzori, întrerupătoare automate, alarme, în acţiuni şi formează interfaţa dintre sistemul KNX şi consumatorii electrici.

Dimare

Modificarea luminii la intensitatea dorita prin apasarea unui buton sau dupa un scenariu prestabilit- KNX permite scenarii complexe de control ale luminii.

Controlul automat al luminii

Întrerupătoarele automate şi senzorii de prezenţă servesc pentru monitorizarea prezenţei, având ca principal avantaj reducerea consumul de energie. Când detectează mişcare, lumina se aprinde şi o acţiune, precum alarma, poate fi declanşată prin sistemul KNX.

Echipamente de control

Închiderea tuturor funcţiilor dintr-o cameră prin apăsarea unui buton sau închiderea luminii în toată casa sau în grădină – KNX permite scenarii complexe de control ale luminii.

Controlul temperaturii

Bine gândite, sistemele pentru clădiri inteligente sunt convenabile şi economisesc energie. Un potenţial foarte mare în acest domeniu îl reprezintă controlul sistemelor de climatizare şi încălzire.

Statii meteo

Prin sistemul Gira KNX, Gira oferă diverse produse care analizează şi evaluează datele despre vreme şi apoi acestea transmit către dispozitivele de acţionare din tabloul electric. În pasul următor, acestea execută comanda de acţionare a jaluzelele, rulourile şi motorul de operare al ferestrelor funcţie de condiţiile vremii.

Facilitatile sistemului KNX.

Electricienii pot realiza aproape orice funcţie dorită. Un avantaj major al instalaţiei KNX: sistemul poate fi modificat şi extins fără zgomot şi mizerie. Dacă sunt dorite funcţii noi, ele pot fi uşor implementate prin reprogramarea dispozitivelor KNX.

La asigurarea eficientei economice a unei investitii de acest fel nu contribuie numai costurile de constructie ci si costurile ulterioare de utilizare. În general sunt valabile urmatoarele: cu cât este mai mare si flexibilitatea cu care tehnologia cladirii poate rectiona la noile cerinte si se poate adapta inovatiilor tehnice, cu atât costul sau este mai mare. Iar când se tine seama de grija în crestere acordata mediului si de costurile mereu în crestere ale energiei, devine din ce în ce mai clar ca administrarea cladirii trebuie sa înglobeze si solutii inteligente de eficienta economica.

În prezent toata lumea se asteapta la mai mult confort si comoditate în case si birouri. O instalatie electrica moderna ce poate fi folosita în mod simplu si confortabil face ca viata si munca sa devina mai usoare.

Daca o cladire trebuie sa fie cât mai sigura posibil, tehnologia sa trebuie sa reactioneze rapid si inteligent în situatiile critice, chiar daca exista sau nu persoane în cladire. Date fiind extinderea si diversitatea acestor cerinte, instalatiile electrice conventionale îsi ating rapid limitele capabilitatilor lor. Numai atât pot. Ca rezultat, adaptarea utilizarii anumitor parti din cladire poate deveni rapid costisitoare iar coordonarea functiunilor diferitelor cladiri este o sarcina dificila.
Cu toate acestea, cele de mai sus nu sunt motive sa va modificati planurile. La urma urmelor exista o alternativa inteligenta la solutiile conventionale: Sistemele KNX .

Integrarea camerelor de luat vederi

 • Iluminat de tip on/off
 • Iluminat dimabil – cu reglaj de flux luminos
 • Iluminat pe baza de senzori – senzori de detectie a miscarii, statie meteo, etc.
 • Scenarii prestabilite
 • Toate off/Toate ON
 • Scenarii de securitate. Crearea impresiei ca este cineva acasa.
 • Actionarea rapida prin apasarea butoanelor sau remote prin aplicatia de pe telfon/tableta

Integrarea sistemului videointefon

 • Temperaturi placute în încaperi prin control individual al temperaturii în fiecare camera.
 • Costuri de încalzire reduse datorita controlului valvelor de încalzire.
 • Un climat sanatos pentru somn multumita reducerii automate a încalzirii pe timp de noapte.
 • Temperatura în încapere este coborâta automat când sunt deschise ferestre

Integrarea sistemului multimedia

 • Controlul central al storurilor actionate electric prin apasarea unui singur buton.
 • Protectia automata de lumina excesiva a soarelui sau în caz de furtuni este asigurata de marchize sau storuri care reactioneaza la senzori de soare si de vânt.
 • Protectia împotriva spargerilor este asigurata de storuri si rulouri cu temporizare care asigura protectie atunci când nu este nimeni acasa.